Меню
Меню

Сиамска котка

Изисканата сиамска котка изглежда като облечена за елегантен маскараден бал в бледо вечерно облекло с шикозни черни аксесоари и сини очи като танзанит. Привързано към семейството, това котенце определно обича да говори. Ако искате да имате сиамска котка у дома, прочетете какво има да Ви каже тази порода за себе си.

Основни характеристики:

Размери От 38 до 50 см. без опашката
Тегло 2.7-6.3 кг.
Продължителност на живота 8-15 години
Произход Тайланд
Козина Късо палто с фина текстура
Разцветка Шоколадова, кремава, сива, дори синкава с тъмни петна
Цвят на очите Сини

История

Тази кралска, мистична котка има богата и дълга история зад гърба си. Първоначално идва от Тайланд (по-рано известен като Сиам), около 14-ти век, когато за първи път се появяват в тайландски ръкопис. Това определено ги превръща в една от най-старите породи домашни котки в целия свят.

Преди стотици години сиамските котки са били ценни за кралските семейства в Тайланд заради отличителната им, необичайна и красива външност. Всъщност членовете на тези кралски семейства вярвали, че сиамска котка ще получи душата им, когато умрат - и така котката ще прекара остатъка от дългия си живот, живеейки в храм, глезена от монаси и свещеници. Не е зле, нали?

Въпреки че сиамските са били опитомени в Азия от векове, те се появяват в САЩ едва в края на 19 век. Един от най-ранните известни собственици на сиамска котка всъщност е била съпругата на президента на САЩ Ръдърфорд Б. Хей, Луси - което означава, че сиамските котки също имат история и в Белия дом.

Смята се, че за първи път породата си е проправила път към Европа през 1884 г., когато са били показани на Изложението за котки в Crystal Palace в Лондон. Тогава не всички са оценили необичайния им външен вид, но впоследствие тези котки бързо се превръщат в модерни домашни любимци. Дълго време много сиамски котки са били кривогледи и с пречупени опашки. Въпреки че тези черти несъмнено са резултат от различни генетични фактори, много легенди предлагат алтернативни обяснения за интересните "дефекти" на сиамските котки. Благодарение на точно тези гени, сиамката е допринесла за създаването на много други породи, включително балийската, ориенталската, хималайският подвид на персийката, тонкинския и хаванския Браун.

Днес сиамските котки вече са признати от всичски котешки асоциации и дори се прочуват още повече с участието си в редица филми като „Невероятното пътешествие“, „Дамата и скитника“ и „Тази проклета котка“.

Темперамент

Изглежда някои котки смятат, че мъркането или приятелското търкане говорят по-силно от думите. Сиамките, обаче, не са от тази мисловна школа и са известни със своя талант да предават ясно словесно идеите и желанията си на своите човешки служители. Сиамските котки ще изразят мнението си за храната, наблюденията през прозореца и основно всичко, което срещат през деня и нощта.

Сиамските котки изключително много обичат хората си. Те обичат да бъдат „полезни“, затова ще Ви следват наоколо и ще контролират всяко Ваше движение. Когато седнете, котката ще бъде в скута Ви, а през нощта ще бъде в леглото с Вас, вероятно под завивките с глава на възглавницата.

Сиамецът е силно интелигентен, пъргав, атлетичен и обича да играе. Поддържайте активния му мозък активен с играчки-пъзели, а тялото му с мишки или други играчки, които може да преследва. Не забравяйте и голямо котешко дърво, по което може да се изкачи. Никога не го оставяйте без каквато и да е форма на забавление или най-вероятно ще се приберете вкъщи, за да откриете, че той е пренаредил всичко или поне е решил, че ролките тоалетна хартия изглеждат по-добре накъсани и разпилени.

Здраве и грижи

Подобно на много породи, сиамските котки могат да страдат от наследствени заболявания, включително чревни тумори и други видове рак като медиастинален лимфом. Други наследствени състояния, от които могат да страдат, са прогресивна атрофия на ретината (която може да доведе до загуба на зрение и слепота); белодробни инфекции; котешки OCD; вестибуларна болест и котешки хиперестезионен синдром. Затова се уверете, че купувате Вашето коте от сертифициран развъдник с всички документи, доказващи, че родителите му са били здрави.

Както много късокосмести породи, сиамските котки се грижат отлично сами за себе си. Следователно нуждите им за поддържане са доста леки - разресване на лъскавата козина с хубава четка веднъж седмично трябва да е достатъчно, за да изглеждат прекрасно. Трябва да изимате зъбите на котето си, за да предотвратите пародонтоза. Ежедневната хигиена на зъбите е най-добра, но и седмично четкане все пак е по-добре от нищо.

Добре е да оставите сиамката си само на закрито, за да я предпазите от болести, разпространявани от други котки, атаки от кучета или други опасности, пред които са изправени котките, които излизат на открито. Не забравяйте и за ежеднивните игри и упражнения, които вече споменахме, за да бъде Вашата котка в отлична кондиция и да се забавлява.


Хранене

Известно е също, че сиамските котки имат чувствителен стомах и са склонни към повръщане, което може да бъде предотвратено чрез избягване на тежки котешки храни. Храненето трябва да бъде внимателно контролирано. Дългите, тънки крака не са направени, за да издържат дебело тяло. За да предотвратите затлъстяване на котката си, е жизненоважно да зададете график на хранене и да се придържате към него. Така впоследствие ще можете да разпознаете признаците, които показват, че диетата й трябва да бъде коригирана.

Подобно на повечето котки, сиамската порода обича да яде месо като варена шунка и пуйка. Те също така предпочитат други протеинови източници като риба и пиле. Тези котки трябва да имат балансирана диета, съставена от мокра и суха храна, а също така можете да им давате домашна и сурова храна за цялостното здраве. Задължително осигурете непрекъснат достъп до прясна питейна вода.

В заключение, разгледайте нашите предложния за богата на протеини, минерали и витамини храна:

Подходяща ли е за Вас тази порода?

Активната и социална сиамска котка е идеален избор за семейства с деца и приятелски настроени към котки кучета. Тя ще играе достойно с всеки ретривър, лесно се учи на трикове и обича вниманието, което получава от децата, които се отнасят вежливо и с уважение към нея.

Тази порода жадува за вниманието на своите собственици и други домашни любимци. Това желание за приятелство обаче означава, че те страдат, когато останат сами и може да не са подходящи за дом, който често е празен от хора или други животни. Те също обичат стабилна, предвидима среда и ще бъдат обезпокоявани от промени в техния режим или местообитание. Ако можете да им осигурите последователност и редовно внимание, сиамците ще Ви обсипят с обич и любов в замяна.

Изберете сиамска котка, ако с нетърпение очаквате да прекарвате време заедно и да си взаимодействате с нея. Това е лоялна и любяща котка, която ще мрънка и недоволства, ако й се обръща малко или никакво внимание. В правилния дом, обаче, тя ще процъфтява години наред.

Сравнение на продукти
Нашият онлайн магазин използва така наречените „Бисквитки“ Научете повече за нашата политика за поверителност и нашата политика за Бисквитки