Меню
Меню

Рецепта за тиквеник

Зимните уикенди и коледните празници са идеален повод да приготвите домашен тиквеник. Той е и сред акцентите на трапезата за Бъдни вечер, но след като опитате нашата рецепта, ще го приготвяте много повече от веднъж годишно. Гарантираме Ви

Продукти: 

1 пакет фини кори за баница

400 г тиква

1 ч.ч. захар

шепа смлени орехи

1 капачка ликьор Амарето (или есенция ром)

2 с.л. канела

50 г стафиди

80 г разтопено масло

Вижте това видео, в което кулинарният блогър Ивайла Тодорва показва рецептата за тиквеника.

начин на приготвяне

1. Тиквата се обелва добре. Най-лесно и без усилие тази стъпка се случва с неръждаемите стоманени белачки или ножове за белене. 

2. След като сте обелили тиквата, настържете я на едро ренде.

3. Сложете настърганата тиква в купа. Към нея добавете захарта, стафидите, канелата, ликьора и предварително начупените и смлени орехи.  

4. Разбъркайте добре сместа и отворете корите за баница.

5. Намажете първата кора с разтопено масло с помощта на силиконова четка. 

6. В края на кората сложете 2-3 с.л. от плънката по цялата дължина и завийте на руло.

7. Повторете същото с всички останали кори. 

8. Рулата подредете едно до друго в голяма правоъгълна тава, покрита с хартия за печене.

9. Отгоре намажете с останалото масло.

10. Тиквеникът се пече на 180 градуса без вентилатор на горен и долен реотан до златисто (около 50 минути).

11. Нарежете тиквеника на порции и поднесете в чиния за десерт, като поръсите с пудра захар. 

Съвет 1:

Тиквите обикновено са с изключително твърда и здрава кора, но за да я пробиете не се изисква да имате силата на Херкулес, а просто добра тактика. Винаги в такива случаи използвайте острия нож на майстора.

С върха му направете малък разрез за начална точка. После поставете острието там и леко раздвижете напред-назад. Бъдете внимателни, защото кората бързо ще се сцепи. Добре е да използвате дъска за рязане, на която да подпрете тиквата, за да не се пързаля, като едновременно с това ще има и стабилност за ножа си. 

COLE & MASON Дъска за рязане от акация - малка
НОВ
- 10.00 %
Тази малка двустранна дъска от акациева дървесина е идеална за всички Ваши нужди при приготвяне на храна. ...
Офертата изтича след:
: : :
53,10 лв.59,00 лв.
Nerthus Бамбукова дъска за рязане с две отделения
- 15.00 %
Изключително практичен комплект от дъска за рязане с два контейнера – нарязаните продукти могат да се събират в ...
Офертата изтича след:
: : :
50,15 лв.59,00 лв.
PEBBLY Комплект за колбаси - дъска, нож и торбичка за съхранение
- 15.00 %
Комплектът за колбаси е задължителен за всяка домакиня. В торбичката за съхранение можете да съхранявяте Вашите ...
Офертата изтича след:
: : :
38,25 лв.45,00 лв.

съвет 2:

Не изхвърляйте семките на тиквата, ако сте открили в нея такива. Можете да ги изпечете и да ги използвате за добавка към салати, десерти и печива, а дори и за украса на тиквеника ви при сервиране. 

съвет 3:

За да се изпече равномерно вашия тиквен пай или тиквеник, използвайте керамични съдове като тези на марката Emile Henry, който разпределят по-добре топлината по време на печене. Освен това тези керамични форми за печене ще поддържат ястието по-дълго време топло.

EMILE HENRY Керамична форма за тарт "DEEP RECTANGULAR TART DISH" - цвят оранжев
EMILE HENRY Керамична провоъгълна форма за тарт "DEEP RECTANGULAR TART DISH " • Ръчно изработена от 100% естествени ...
66,00 лв.
EMILE HENRY Керамична тава "LARGE RECTANGULAR OVEN DISH" - 42х28 см - цвят синьо-зелен
EMILE HENRY Керамична правоъгълна тава за печене "LARGE RECTANGULAR OVEN DISH" • Ръчно изработена от 100% ...
99,00 лв.
EMILE HENRY Керамична форма за печене на фокача "FOCACCIA BREAD BAKER"  - 40х31 см - цвят червен
EMILE HENRY Керамична форма за печене на фокача "FOCACCIA BREAD BAKER" • Ръчно изработена от 100% естествени ...
129,00 лв.
EMILE HENRY Керамична форма за тарт "DEEP FLAN DISH"- цвят жълт
EMILE HENRY Керамична дълбока форма за тарт "DEEP FLAN DISH" • Ръчно изработена от 100% естествени материали • ...
49,00 лв.

Любопитен факт:

Може би някога сте се чудили дали тиквата е плод или зеленчук? Всъщност, и двете едновременно. Тиквата е изключително полезна, богата на ценни съставки и нискокалорична. Някои от най-вкусните сортове, които са и изключително подходящи за приготвянето на традиционен български тиквеник, са мускатните тикви, известни като „цигулки”, „кестенките”, както и тиква „Матилда”. 

Подобни статии

Сравнение на продукти
Нашият онлайн магазин използва така наречените „Бисквитки“ Научете повече за нашата политика за поверителност и нашата политика за Бисквитки