Рецепта за тиквеник
Зимните уикенди и коледните празници са идеален повод да приготвите домашен тиквеник. Той е и сред акцентите на трапезата за Бъдни вечер, но след като опитате нашата рецепта, ще го приготвяте много повече от веднъж годишно. Гарантираме Ви ☺
Продукти:
1 пакет фини кори за баница
400 г тиква
1 ч.ч. захар
шепа смлени орехи
1 капачка ликьор Амарето (или есенция ром)
2 с.л. канела
50 г стафиди
80 г разтопено масло
Вижте това видео, в което кулинарният блогър Ивайла Тодорва показва рецептата за тиквеника.
начин на приготвяне
2. След като сте обелили тиквата, настържете я на едро ренде.
3. Сложете настърганата тиква в купа. Към нея добавете захарта, стафидите, канелата, ликьора и предварително начупените и смлени орехи.
4. Разбъркайте добре сместа и отворете корите за баница.
5. Намажете първата кора с разтопено масло с помощта на силиконова четка.
6. В края на кората сложете 2-3 с.л. от плънката по цялата дължина и завийте на руло.
7. Повторете същото с всички останали кори.
8. Рулата подредете едно до друго в голяма правоъгълна тава, покрита с хартия за печене.
9. Отгоре намажете с останалото масло.
10. Тиквеникът се пече на 180 градуса без вентилатор на горен и долен реотан до златисто (около 50 минути).
11. Нарежете тиквеника на порции и поднесете в чиния за десерт, като поръсите с пудра захар.
Съвет 1:
Тиквите обикновено са с изключително твърда и здрава кора, но за да я пробиете не се изисква да имате силата на Херкулес, а просто добра тактика. Винаги в такива случаи използвайте острия нож на майстора.
С върха му направете малък разрез за начална точка. После поставете острието там и леко раздвижете напред-назад. Бъдете внимателни, защото кората бързо ще се сцепи. Добре е да използвате дъска за рязане, на която да подпрете тиквата, за да не се пързаля, като едновременно с това ще има и стабилност за ножа си.
съвет 2:
Не изхвърляйте семките на тиквата, ако сте открили в нея такива. Можете да ги изпечете и да ги използвате за добавка към салати, десерти и печива, а дори и за украса на тиквеника ви при сервиране.
съвет 3:
За да се изпече равномерно вашия тиквен пай или тиквеник, използвайте керамични съдове като тези на марката Emile Henry, който разпределят по-добре топлината по време на печене. Освен това тези керамични форми за печене ще поддържат ястието по-дълго време топло.
Любопитен факт:
Може би някога сте се чудили дали тиквата е плод или зеленчук? Всъщност, и двете едновременно. Тиквата е изключително полезна, богата на ценни съставки и нискокалорична. Някои от най-вкусните сортове, които са и изключително подходящи за приготвянето на традиционен български тиквеник, са мускатните тикви, известни като „цигулки”, „кестенките”, както и тиква „Матилда”.