Меню
Меню

Рецепта за перфектна содена питка за Бъдни вечер

Трапезата за Бъдни вечер е символ на домашен уют и е сакрален момент за цялото семейство. Традицията повелява ястията във вечерта преди Рождество да бъдат задължително постни и нечетен брой, а най-чаканият момент за всички по време на празничната вечер е разчупването на содената питка с паричка. Ако до сега не сте попадали на сполучлива рецепта и искате да впечатлите близките си с наистина вкусен и хрупкав празничен хляб, опитайте да приготвите нашата питка по бабина рецепта.

Продукти:

700 г брашно

400 мл хладка вода

3 с.л. олио

1 пакетче бакпулвер

1 ч.л. сода

1 ч.л. сол

2 с.л. оцет

начин на приготвяне

1. Брашното се пресява в дълбока купа. За пресяването можете да използвате ситото от неръждаема стомана на кулинарната легенда Джейми Оливър.

2. Към брашното се прибавят бакпулверът и солта. Разбърква се добре.

3. Содата и оцетът се смесват в отделна купичка, докато сместа шупне.

4. В средата на брашното се прави „кладенче”. Изсипват се оцетената смес, водата и олиото.

5. Замесва се нелепкаво, средно на твърдост тесто.

6. Меси се, докато по тестото започнат да се появяват мехурчета.

7. Готовото тесто се оформя в кръгла форма и вътре в него се пъхва паричката. Премества се в керамичен съд за печене на хляб Emile Henry или в тава, застлана с хартия за печене.

8. Оставя се да почине 20 минути.

9. Фурната се загрява на 180 градуса.

10. Питката се набожда на няколко места с вилица или се правят няколко леки прореза с остър нож.

11. Пече се 35 минути на горен и долен реотан.

12. След като извадите питката от фурната, напръскайте я с няколко капки вода, като намокрите предварително ръката си.

13. После я покрийте с памучна кърпа и я оставете да си „отдъхне” за 10 минути.

14. Поднесете я на масата върху красива дървена дъска.

Традицията повелява най-възрастният на празничната трапеза да завърти 3 пъти питката по посока на часовниковата стрелка и да отчупи по парче за всеки. Дано паричката да се падне във вашето! :)

Съвет 1:

Ако разполагате с повече време и въображение, заделете една малка топчица от тестото, с която да украсите питката непосредствено преди печене. Можете да оформите кръстче, слънце или житен клас – символи, които са свързани с добруването в живота, просперитета и здравето на цялата фамилия. Може да направите форми и с нож за тесто като тези:

EMILE HENRY Нож за тесто BAKER'S BLADE
НОВБезплатна доставка
EMILE HENRY Нож за тесто BAKER'S BLADE • Дръжка от бук • Острие от керамика • Размер вкл дръжките: ...
21,00 лв.

съвет 2:

Ако се затруднявате да изчислявате грамажите на продуктите, можете завинаги да решите този проблем, инвестирайки в практичка кухненска везна.

INNOLIVING Електронна кухненска везна - жълта
Безплатна доставка
Кухненската везна е безценен помощник, когато решите да сготвите нещо у дома. Особено ако сте начинаещ готвач и ...
39,00 лв.
INNOLIVING Електронна кухненска везна - иноксова
Безплатна доставка
Кухненската везна е безценен помощник, когато решите да сготвите нещо у дома. Особено ако сте начинаещ готвач и ...
39,00 лв.
PEBBLY Електронна бамбукова кухненска везна - червена
Безплатна доставка
Кухненската везна остава незаменим инструмент за всеки готвач. Pebbly Ви предлага електронната кухненска везна от ...
52,00 лв.
INNOLIVING Електронна кухненска везна с купа - оранжева
Безплатна доставка
Компактна електронна кухненска везна е необходимия кухненски помощник. В комплекта има голяма подвижна купа. която ...
49,00 лв.

Любопитен факт:

Идеята за замесването на обредния постен хляб на Бъдни вечер е да вплетем в него добри мисли и благопожелания към всички, които ще си отчупят по парченце. Една от тънкостите при приготвянето му е винаги да бъдете спокойни и хармонични. Хлябът попива човешката енергия, а когато тя е с добър заряд, той се превръща в шедьовър.

Подобни статии

Сравнение на продукти
Нашият онлайн магазин използва така наречените „Бисквитки“ Научете повече за нашата политика за поверителност и нашата политика за Бисквитки