Рецепта за перфектна содена питка за Бъдни вечер
Трапезата за Бъдни вечер е символ на домашен уют и е сакрален момент за цялото семейство. Традицията повелява ястията във вечерта преди Рождество да бъдат задължително постни и нечетен брой, а най-чаканият момент за всички по време на празничната вечер е разчупването на содената питка с паричка. Ако до сега не сте попадали на сполучлива рецепта и искате да впечатлите близките си с наистина вкусен и хрупкав празничен хляб, опитайте да приготвите нашата питка по бабина рецепта.
Продукти:
700 г брашно
400 мл хладка вода
3 с.л. олио
1 пакетче бакпулвер
1 ч.л. сода
1 ч.л. сол
2 с.л. оцет
начин на приготвяне
1. Брашното се пресява в дълбока купа. За пресяването можете да използвате ситото от неръждаема стомана на кулинарната легенда Джейми Оливър.
2. Към брашното се прибавят бакпулверът и солта. Разбърква се добре.
3. Содата и оцетът се смесват в отделна купичка, докато сместа шупне.
4. В средата на брашното се прави „кладенче”. Изсипват се оцетената смес, водата и олиото.
5. Замесва се нелепкаво, средно на твърдост тесто.
6. Меси се, докато по тестото започнат да се появяват мехурчета.
7. Готовото тесто се оформя в кръгла форма и вътре в него се пъхва паричката. Премества се в керамичен съд за печене на хляб Emile Henry или в тава, застлана с хартия за печене.
8. Оставя се да почине 20 минути.
9. Фурната се загрява на 180 градуса.
10. Питката се набожда на няколко места с вилица или се правят няколко леки прореза с остър нож.
11. Пече се 35 минути на горен и долен реотан.
12. След като извадите питката от фурната, напръскайте я с няколко капки вода, като намокрите предварително ръката си.
13. После я покрийте с памучна кърпа и я оставете да си „отдъхне” за 10 минути.
14. Поднесете я на масата върху красива дървена дъска.
Традицията повелява най-възрастният на празничната трапеза да завърти 3 пъти питката по посока на часовниковата стрелка и да отчупи по парче за всеки. Дано паричката да се падне във вашето! :)
Съвет 1:
Ако разполагате с повече време и въображение, заделете една малка топчица от тестото, с която да украсите питката непосредствено преди печене. Можете да оформите кръстче, слънце или житен клас – символи, които са свързани с добруването в живота, просперитета и здравето на цялата фамилия. Може да направите форми и с нож за тесто като тези:
съвет 2:
Ако се затруднявате да изчислявате грамажите на продуктите, можете завинаги да решите този проблем, инвестирайки в практичка кухненска везна.
Любопитен факт:
Идеята за замесването на обредния постен хляб на Бъдни вечер е да вплетем в него добри мисли и благопожелания към всички, които ще си отчупят по парченце. Една от тънкостите при приготвянето му е винаги да бъдете спокойни и хармонични. Хлябът попива човешката енергия, а когато тя е с добър заряд, той се превръща в шедьовър.