Празничен Великденски обяд от Mall to Home
Вече сме в Страстната седмица и въпреки че някои от нас постят в момента, ще се съгласите, че всички мислим за предстоящите празници и с трепет очакваме празничния обяд или вечеря със семейството и любимите ни хора. Затова днес искаме да споделим с вас няколко идеи за великденски обяд, за да направите неделния си празник още по-добър:
Добре приготвената домашна храна е ключът към празничната наслада
Наистина глада ви може да се засили ако спазвате западната традиция в търсене на яйца на Великден сутринта или пък очаквате своите близки да дойдат на гости и се суетите в приготовления. Във всеки случай е най-добре да планирате обилен обяд. Ето защо специално на вашето внимание сме ви подготвили 2 уникални рецепти с агнешко. Те са предоставени с любезното съдействие на една от любимите ни блогърки и невероятен кулинар, Станка от know.how.to.cook.
Ако вашето семейство обича класически ястия, то първата ни рецерта е за печено агнешко с бира, с което наистана ще оберете овациите:
Какво ви е необходимо:
2,5 кг агнешко месо (съобразете количеството с броя на гостите)
Марината за агнешкото
——
500 мл светла бира
40 г мед
50 мл зехтин
6-7 стръка девесил
6-7 стръка джоджен
1/2 връзка магданоз
3 скилидки чесън
1 малка глава кромид лук
2 ч.л. пушен червен пипер или обикновен
1 ч.л. кориандър семена, смлян
1/2 ч.л. черен пипер
2 ч.л. сол
Нарежете агнешкото на порционни парчета. Нарежете свежите подправки на ситно. Накълцайте чесъна и лука. Сложете ги в купа. Към тях добавете сухите подправки, меда и зехтина. Разбъркайте добре. Натрийте месото с получената смес. Подредете го в тавата и налейте бирата около месото. Не поливайте месото с нея. Покрийте тавата с фолио за печене и оставете за 30 минути до час.
Изпечете агнешкото месо за 2 часа и половина в загрята фурна – 140 градуса в режим с вентилатор или 150 градуса горно и долно печене. След това отстранете фолиото и запечете на 180 градуса за около 30 минути или до приятен загар. Времето за печене е ориентировъчно. Може да се промени в зависимост от големината на парчетата месо и фурната. Ако желаете, може да сгъстите сосът от печеното и да поднесете агнешкото с него.
За гарнитура, може да си направите класическа дроб сарма или да поднесете фалшива такава, ако не харесвате агнешките дреболийки, със задушен спанак например.
Ако пък искате да изненанаде своите близзки с нещо по-нетрадиционно, то следващата идея за обяд от Станка е точно за вас. Можете да откриете още доста апетитни рецепти на нейния сайт - https://know-how-to-cook.com
🧆агнешки кюфтенца със свежи билки
🥔картофи с копър и пресен чесън
🌱задушен спанак
🥙песто от левурда (може и да е от други зеленолистни зеленчуци - коприва, спанак и/или комбинация)
🥗свежа зелена салата с пресен лук и репички
🧆Рецепта за кюфтенцата
——
800 г агнешко месо или овнешко
200 г телешко месо
1 глава лилав лук
7-8 стръка девесил
5-6 стръка магданоз
5-6 стръка джоджен
1 ч.л. червен пипер
1/2 ч.л. кориандър млян
1/2 ч.л. черен пипер
1/2 ч.л. лют червен пипер по желание
сол
Нарежете лука на много ситно. Нарежете на ситно свежите подправки. Сложете всичко в купа. Добавете каймата и останалите подправки. Омесете добре каймата. Оставете я за около 30-40 минути или повече, за да се овкуси. Оформете кюфтенца с големина на топка за голф. Подредете ги върху хартия за печене. Изпечете ги за 15 минути на 170 градуса с вентилатор (180 градуса горно и долно печене).
Източник на иображенията - https://www.instagram.com/know.how.to.cook/
Постарайте се да създадете уютна и празнична атмосфера
Може би се чудите откъде да започнете с приготвянето на великденската трапеза и как да я аранжирате, така че събудите сетивата на гостите си още преди поднасянето на самите ястия? Тук на помощ идваме ние от Mall to Home със специалните колекции съдове за хранене и прибори, които сме ви приготвили:
Колекция Spring
Чаши SPEAKEASIES SWING и прибори FLORENCE
А какво е празника без изненади?
Не на последно място сме ви приготвили и изненади: само до края на април може да се възползвате от намаление до 30% на всичко за дома