Меню
Меню

Померан

Кучето с лисичко лице, наричано „малкото куче, което мисли, че може“, е компактно, активно и способно да се състезава по пъргавина и послушание или просто е незаменим семеен приятел.

Основни характеристики

Височина 18 до 30 см.
Тегло От 1.4 до 3.2 кг.
Продължителност на живота 12-16 години
Произход Померания
Козина Двойно палто с подкосъм от мека, плътна, пухкава и лъскава козина
Разцветка Всякаква като черно, бяло, кремаво, черно-кафяво, оранжево и др.
Цвят на очите Тъмни с тъмни очертания

История

Померанът се счита за миниатюризирано куче от типа шпиц. Германия, по-специално Померания през 1800 г., изглежда е мястото на първите развъдни програми, въпреки че тогава тези кучета са били доста по-големи.

Дори в ранните дни на породата, помераните са доста популярни. Забележителни хора, които са обичали тези кучета са богословът Мартин Лутер; художникът Микеланджело физикът Исак Нютон и композиторът Моцарт.

През 1761 г. привлекателността на помераните се премества в Англия, когато 17-годишната принцеса на Мекленбург-Стрелиц, Софи Шарлот се омъжва за английски принц, бъдещия крал Джордж III. Тя взима със себе си 2 кучета, които по това време са тежали около 20 кг. По-късно нейната внучка Кралица Виктория също се влюбва в породата, но размерът на нейните кучета бива смален още повече до кучето играчка, което познаваме днес.

Популярността на малките пухчета се разпространява впоследствие и през Атлантическия океан. През 1888 г. померан на име Дик е първият, влязъл в родословната книга на Американския киноложки клуб (AKC). През 1892 г. първият померан бива представен на изложение за кучета в Ню Йорк. След като AKC признава породата през 1900 г., померанците още по-бързо увеличават популярността си и така до ден днешен.

Темперамент

Помераните обикновено са весели, приятелски настроени малки кучета. Те обичат да се срещат с нови хора и се разбират добре с други животни, въпреки че понякога смятат, че са доста по-големи, отколкото са всъщност. Те като че ли не осъзнават, че са малки на ръст и от време на време се изрепчват на големи кучета или поне се опитват да ги заплашат устно!

Тази порода са активни малки кучета, които се нуждаят от ежедневни упражнения, дори ако това е просто разходка около блока. Те са доста интелигентни и се справят добре в състезания по послушание. С напредването на възрастта стават все по-податливи да станат кучета, залепени в скута Ви.

Внимателни и любознателни, помераните са отлични пазачи и ще лаят по всичко необичайно. Научете ги да спрат да лаят по команда, иначе може да продължат да го правят през целия ден. Те са склонни да бъдат добри с децата, но децата трябва да бъдат предупредени, че това са малки кучета и не са толкова здрави, колкото по-големите породи. 

Здраве и грижи

Помераните обикновено са здрави малки кучета и отговорните животновъди проверяват своите екземпляри за здравословни състояния като изместване капачката на коляното; хипотиреоидизъм; рушащи се трахеи; слабост на сърцето, която води до натрупване на течност в белите дробове и околните телесни тъкани; епилептични гърчове; алопеция X (чернокожно заболяване) и различни алергии (от контактни до хранителни). Тази порода кучета са склонни към различни очни проблеми, включително катаракта, сухота в очите и проблеми със сълзотворните канали.

Ако купувате кученце, намерете добър развъдник, който ще Ви покаже документи, че и двамата родители на Вашето кученце са нямали здравословни проблеми.

По отношение на ежедневните грижи, двойното им палто наистина изисква редовно внимание с грууминг веднъж или два пъти седмично. По време на сезоните за смяна на козината сесиите трябва да са ежедневни. Всичко това е нужно, за да виждаме красивата пухкава козина, на която се възхищаваме. Помераните са активни кучета, така че е важно ноктите им да са къси. Силно се препоръчва да намерите салон, който да им прави пълен грууминг - включително баня, четка, уши, нокти и анални жлези - на всеки четири до шест седмици, ако не Ви е удобно да правите всичко това у дома. Също така трябва да обърнете голямо внимание на зъбите. Добра идея е да миете зъбите на кучето 3 пъти седмично.  

Въпреки че са малки, помераните се нуждаят от редовни упражнения и процъфтяват в тренировките. Те са много интелигентни и обичат да учат и да изпълняват трикове.

Хранене

Тъй като помераните са склонни към ранна загуба на зъби, затова се препоръчва диетата им да се състои от суха храна. Препоръчително дневно количество: 1/4 до 1/2 чаша висококачествена суха храна на ден, разделена на две хранения.

Колко яде Вашето възрастно куче, зависи от неговия размер, възраст, телосложение, метаболизъм и ниво на активност. Кучетата са индивиди, точно като хората и не всички се нуждаят от еднакво количество храна.  Качеството на кучешката храна, която купувате, също има значение - колкото по-добро е то, толкова по-хранителна и питателна е тя за Вашето куче и гарантира неговата добра кондиция.

Вижте нашите предложения по-долу за качествена кучешка храна, за да е здрав Вашият померан:

Подходяща ли е тази порода за Вас?

Смелият и активен померан обича да играе, но той е най-подходящ за дом с по-големи деца, на които може да се вярва, че ще се справят внимателно с него. Много животновъди отказват да продават кученца в домове с много малки деца, поради една причина. Колкото и да е здрав, миниатюрният померан е твърде лесен за нараняване, ако случайно е изпуснат или бъде настъпен от непохватно дете.

Винаги обучавайте децата как да се приближават и докосват кучето и наблюдавайте всяко взаимодействие между тях, за да предотвратите ухапване или дърпане на ухото или опашката. Научете детето си никога да не се приближава до нито едно куче, докато то яде, или да се опитва да отнема храната на кучето.

Малките померани обикновено се разбират добре с котки и други домашни любимци, ако са отгледани заедно. За предпочитане е обаче помераните да не живеят с големи породи кучета, които могат да ги наранят случайно.

Тези кучета са много активни на закрито и са добър избор за жителите на апартаменти и хората без ограден двор. Тази порода са много добри спътници и за възрастни хора поради тяхната бдителност и малкия им размер. Ако всичко прочетено до тук Ви звучи добре, значи това е Вашата порода.

Сравнение на продукти
Нашият онлайн магазин използва така наречените „Бисквитки“ Научете повече за нашата политика за поверителност и нашата политика за Бисквитки