Меню
Меню

Немска овчарка

Немското овчарско куче е една от най-популярните породи кучета в света по основателни причини. Те са интелигентни и способни работещи кучета. Тяхната отдаденост и смелост са несравними. И са невероятно гъвкави.

Основни характеристики

Размери Височина от 56 до 66 см.
Тегло От 27 до 46 кг.
Продължителност на живота 7 до 10 години
Произход Германия
Козина Средна до дълга
Разцветка Двуцветна: черно и жълтокафяво, черно и кремаво, черно и червно, черно и сребърно. Срещат се и чисто черно, сиво, пясъчно. Бялото не е приемлив цвят въз основа стандарта за породата.
Цвят на очите Тъммнокафяв цвят, но са допустими и по-светли нюанси на кафявото

История

Предците на немските овчарски кучета са действали като помощници и спътници на хората в продължение на стотици години. Произхождайки от стари овчарски и селскостопански кучета, немската овчарка, която познаваме днес, е представена за първи път в Германия през 1899 г. Капитан Макс фон Стефаниц се счита, че е поставил началото на породата.

Интересът към породата в световен мащаб започва да се увеличава в началото на 1900 г. и немското овчарско куче е признато от Американския киноложки клуб (AKК) през 1908 г. По време на Първата и Втората световни войни думата "немска" е отпаднала и породата е посочена като овчарско куче или елзас (име, останало в някои региони).

В днешни дни то си остава една от най-популярните породи кучета, като в момента се класира на второ място в списъците на AKC.

Темперамент

Немските овчарски кучета са благородни, прилежни, лоялни и силно интелигентни кучета. Те са с големи размери и имат много рационална, атлетична конструкция, която ги прави едновременно силни и пъргави. Въпреки че са отлични пастирски кучета, немските овчари са много подходящи да работят като служебни животни и като кучета водачи за слепи. Породата се отличава с готовност за учене и желание да има цел. Затова се представят отлично като работни кучета, особено в полицейски и военни операции.

Те също така са високоефективни кучета пазачи. Разбира се, немското овчарско куче е и прекрасен спътник в правилния дом. Те не са склонни да станат непосредствени приятели с непознати.

Здраве и грижи

Независимо дали мислите да купите кученце или да се развъждате от кучето си, от съществено значение е да знаете какви здравословни проблеми могат да бъдат открити в тази порода. За да се справим с тези проблеми, съветваме животновъдите да използват ДНК тестове, скринингови схеми и калкулатори на инбридинг коефициенти, за да помогнат за отглеждането на възможно най-здравите кучета. Имайте предвид предразположеност към следните заболявания: тазобедрена дисплазия, дисплазия на лакътя, хигрома на лакътя, стомашно разширение-волвулус, дегенеративна миелопатия.

Първоначално отглеждани да съпровождат стада през целия ден, немските овчари са създадени за действие. Това означава, че имат много енергия, която е необходимо да изгорят с ежедневни упражнения (джогинг, разходка, тренировъчни състезания). Ако ги оставите сами за дълги периоди и без упражнения, очаквайте неприятности. Скуката и бездействието водят до проблеми в поведението - дъвчене, копаене и лаене.

Немските овчари обичат да дъвчат и мощните им челюсти могат да унищожат повечето материали. Предпазете кучето и вещите си, като му дадете безопасни дъвчащи играчки и кости, за да могат да се забавляват, когато не си играете с тях. Това ще помогне и за почистването на техните зъби.

Заради дългата им козина се подгответе за космена буря два пъти в годината. Все пак четкане 2 до 3 пъти седмично ще помогне на по-голямата част от мъртвата козина да попадне в четката, а не върху обзавеждането Ви.

Немската овчарка по принцип е доста чиста и без мирис. Къпането на кучето твърде често сваля маслата от козината, които я поддържат здрава, затова ходете в банята само ако кучето Ви наистина се нуждае от нея. Ноктите трябва да се режат веднъж месечно и ушите да се проверяват веднъж седмично за мръсотия, зачервяване или лоша миризма, която може да показва инфекция.

Хранене

Вашата немска овчарка се нуждае от две хранения на ден до две купи суха кучешка храна, но това зависи от размера на кучето, нивото на активност, възрастта и други фактори. Тъй като те са склонни към подуване на корема и възможна торзия на стомаха, избягвайте да давате на кучето си по едно голямо хранене на ден, което да бъде погълнато наведнъж. Уверете се, че Вашето куче има достъп до чиста, прясна вода. Следете теглото на кучето си и решавайте проблемите с наднорменото тегло по-рано. Затлъстяването ще съкрати живота на Вашето куче!

Ще трябва, обаче, да полагате специални грижи за храненето и упражняването на малките кученца. Немските овчари растат много бързо на възраст между 4 и 7 месеца, което ги прави податливи на костни разстройства. Те се справят добре с висококачествена, нискокалорична диета, която им пречи да растат твърде бързо.

И не позволявайте на Вашето немско кученце да тича, скача или играе на твърди повърхности като настилка, докато навърши поне две години и ставите им са напълно оформени. Добре е кученцата да играят и упражняват своята ловкост с подскоци на трева.

Подходяща ли е тази порода за Вас?

Немските овчари могат да бъдат много нежни спътници и семейни защитници с подходящо обучение и социализация. Това е идеална порода за активни домакинства. Интелигентността и защитното поведение на тази порода могат да я направят добър избор за семейства с деца, стига кучето да е добре обучено. Ако съжителства с деца от малко кученце, немската овчарка е чудесен спътник за тях. Всъщност някои казват, че те са нещо средно между детегледачка и ченге, едновременно нежни към децата в семейството и предпазващи ги.

Отделни кучета от тази порода могат да имат склонност да преследват котки и други малки домашни любимци. Но по принцип могат да живеят спокойно в домакинство с няколко домашни любимци, най-вече ако са отгледани заедно от малки и с внимание към общуването им. Немските овчарки може да не се разбират със странни кучета, особено от същия пол, което може да е проблем, когато посетите кучешкия парк.

Немското овчарско куче е по-добре в дом, където има ограден двор за игра, а не в апартамент. Но още по-важно е да отделяте нужното внимание на кучето си и да не го оставяте само през по-голямата част от деня.

Сравнение на продукти
Нашият онлайн магазин използва така наречените „Бисквитки“ Научете повече за нашата политика за поверителност и нашата политика за Бисквитки