Меню
Меню

Как да подредим и организираме хладилника?

Справянето с хаоса в хладилника не е мисия невъзможна. Макар вратите му да са затворени през повечето време и безпорядъкът вътре да не е непрекъснато пред очите ни, има начин да въведем ред веднъж завинаги. Правилната поддръжка и подредба на хладилника с помощта на органайзер за хладилник, чекмедже за хладилник или пък кутия за яйца може да спомогне за намаляването на разходите за електричество и битовите сметки. Освен това гарантира по-дълъг живот на храната и свежда до минимум изхвърлянето на продукти.

Почти на всяко домакинство се случва заради лошата организация на хладилника да забравя храни, чийто срок е изтекъл, мухлясват и се появяват неприятни миризми. Хладилникът трябва да се почиства поне 4 пъти в годината основно и да се „преглежда” всяка седмица. С помощта на органайзер за хладилник видимостта и достъпът до основните продукти ще бъде в пъти подобрен.

1. Органайзер за хладилник

Хладилникът трябва да е организиран по начин, по който всичко да бъде на ръка разстояние. За целта използвайте органайзер за хладилник. Добре е всеки продукт да има определено място и да гледате на подредбата му като на навик. Затова специалистите съветват храните да се групират по произход в отделни органайзери или кутии за храна – млечни, месни, консерви, свежи плодове и зеленчуци.

2. Кутия за яйца

Яйцата са вечното присъствие във всеки хладилник. Важно условие за тяхното съхранение е никога да не се измиват предварително. Причината за това е, че яйчните черупки са пропускливи и измиването може да спомогне за навлизането на болестотворни микроорганизми в тях. Така многократно ще се скъси техният срок на годност.

Най-добре е да се съхраняват в кутии за яйца организирани на един ред с млечните продукти. Някои хладилници вървят в комплект с кутия за яйца, но обикновено той е без капак. Хубаво е обаче те са да покрити. В случай, че не искате да напрягате паметта си и да помните до кога е срокът им на годност, задължително слагайте етикетчета на кутията.

3. Кутия за масло

Едва ли има хладилник без масло, но всъщност то е сред най-проблемните за съхранение продукти. Въпреки че има дълъг срок на годност, често хората го оставят в оригиналната му опаковка от фолио, освен ако не е купено в кутийка. Така, след всяко ползване, обикновено опаковката се омазнява и съответно цапа хладилния рафт.

Решението е кутия за масло с капак. С нея си спестявате излишно чистене. Хубаво е този съд за масло да бъде непрозрачен, защото светлината причинява развалянето на маслото. Най-добре е да е от керамика. Още в древността съдовете за масло са били изработени именно от този материал. По правило маслото винаги се съхранява на най-горния ред на хладилника, близо до фризера, където температурата е най-ниска.

4. Качествена кутия за храна

За да удължите живота на хранителните продукти, е добре да ги съхранявате в качествени кутии за храна. За предпочитане са стъклени кутии за храна, но от особена важност е и уплътнението, така че изберете такива с херметическо затваряне. Ако то е добро и плътно, в тях не прониква кислород, с който да влизат във взаимодействие и да съкращава срока им на годност.

Залагайте на прозрачни кутии за храна, тъй като така можете да виждате съдържанието им, без да се налага с досада да отваряте кутиите една по една. Ползвайте различни размери, според обема на храните, които ще държите в тях. Те са изключително подходящи, както за различни видове сирена, кашкавали, мезета, така и за вече приготвени ястия, плодове, зеленолистни и зеленчуци.

Не е препоръчително закупените от магазина храни да се съхраняват в найлоновите си опаковки, тъй като са били в пряк досег с други клиенти, а освен това найлонът не е сред най-екологичните материали. Затова използвайте кутия за хладилник.

Стъклените кутии за храна, които може да откриете в нашия онлайн магазин,  са подходящи за използване за съхранение на храни във фризера.

5. Кутия за храна с отделения

Ако храната, която искате да приберете се състои от основно и гарнитура или пък сос към него може да изберете кутия за храна с отделения. Ето няколко предложения, които може да откриете в нашия магазин на кутии за храна с отделения:

6. Органайзер за подправки

Искате да имате винаги свежи подправки, но не ви се получава? Решението е органайзер за подправки или кутия за подправки за съхранение на билки, който можете да поставите във вратата на хладилника си. С дискретната си визия и компактен размер той ви осигурява пресни подправки по всяко време. Капакът и индикаторът за нивото на течността ще улеснят добавянето на вода и поддържането на свежестта им. Съхранените в него билки и подправки остават свежи до две седмици.

7. Кутия за торта

Обикновено тортите и сладкишите никога не могат да се изядат наведнъж и остават по няколко дни в хладилника. Ако не се съхраняват правилно, попиват миризмите на останалите храни, нарушава се текстурата им, изсъхват и не са никак сочни още след първите няколко часа престой там.

Винаги се чудим с какво да ги покрием, но обичайно резултатът е един и същ – развалена визия на формата и още за чистене. Препоръчваме да ползвате кутии за торта, в която целостта им и качеството на вкуса остават перфектни. Освен това са подходящи и за транспортиране, а са и с компактни размери.

8. Съхранение на чесън и лук без миризми

Чесънът и лукът участват в почти всяко ястие и предпочитаме да ни бъдат под ръка. Те обаче имат остра миризма, която е способна да ароматизира целия хладилник и всичко, съхранявано вътре, да я попие. Ако ги държите в канистер, със сигурност ще решите проблема с миризмите, а и ще бъдат свежи много по-дълго. Липсата на светлина вътре в канистера забавя покълването, а малки дупки осигуряват нужното количество вентилация, за да създадат идеални условия за съхранение без влага. Канистерът на марката Emile Henry е проектиран така, че да можете да подреждате няколко един върху друг, за да се оптимизира пространството.

Обезмирисител за хладилник

Все пак освен чесън и лук в хладилника може да се появят и други миризливи храни като например френско сирене. Затова препоръчваме да си вземете обезмирисител за хладилник. С него всички неприятни миризми в хладилника ще изчезнат. Освен това сладкишите ви няма да се омиришат неприятно, когато ги изстудявате след приготвяне.

9. Тапи за вино

„Във виното е истината”, са казали древните римляни. И е така. Със сигурност на никого не му е приятно да изхвърли бутилка от любимото си питие, защото е изветряло в хладилника. След отваряне често корковите тапи се надуват и са неизползваеми. Набутването на салфетка в гърлото на бутилка не запазва питието от взаимодействие с въздуха и то губи качествата си.

Затова винаги имайте под ръка тапа за вино, благодарение на която няма да изхвърлите и капка вино в мивката. Използването на хубава тапа за шампанско е направо задължително, за да се радвате на пенливата напитка по-дълго.

10. Вакуумиране

Някои хора предпочитат да държат храни само от първа необходимост в хладилника, а други – да трупат запаси.  Ако сте от вторите и искате да избегнете вероятността да изхвърлите продукти на боклука, вакуумирайте.

Избирайте винаги торбички от безопасна пластмаса, които не крият рискове за здравето. Торбичките могат да бъдат използвани и за съхранение във фризера.

Сравнение на продукти
Нашият онлайн магазин използва така наречените „Бисквитки“ Научете повече за нашата политика за поверителност и нашата политика за Бисквитки