Меню
Меню

Британска косокосместа порода котка

Игрива и привързана котка, британската късокосместа порода е изключително лоялна и добър спътник в живота ни. Ако искате Вашата британска късокосместа котка да бъде щастлива и здрава, за да можете да се наслаждавате на времето си с нея, първо си напишете домашното, преди да я осиновите и приберете вкъщи.

Основни характеристики:

Тегло Мъжките тежат от 5.5 до 9 кг., а женските от 3.6 до 6.5 кг.

Продължителност

на живота

7-12 години
Произход Великобпитания
Козина Къса до средна дължина с прав косъм
Цвят на козина
Цвят на очите Сини, жълти,

История

Британската късокосместа порода, макар първоначално да идва от фермите и улиците на Великобритания, също така се смята за една от най-древните породи котки в света, които могат да бъдат идентифицирани. „Бащата“ на тази порода е Харисън Уиър, за когото се смята, че е първият с първоначалната концепция за стандартизиране на породата. Той е известен още в историята на котките като "Бащата на котката". Той е бил не само първият професионален развъдчик, но и определя правилата за първото изложение на котки, което се провежда във Великобритания през 1871 година.

Сякаш това не е достатъчно, но Харисън взима скромната улична котка на Великобритания и чрез интензивна развъдна програма я трансформира до породистата порода, която той нарича Британка. И разбира се, британците се влюбват в новата си родословна порода. Впоследствие, когато персиецът бива въведен във Обединеното кралство, той временно изтласка британците като най-популярна порода. По време на Втората световна война, както и през Първата световна война, британската късокосместа порода е била почти унищожена, но винаги се е появявала отново в челните редици на популярността. Днес британската късокосместа котка е приета в регистрите за котки по целия свят. За известно време тя е известна като British Blue, но тъй като се предлага в разнообразни цветове, вече се нарича или британка, или британска късокосместа.

Темперамент

Британската късокосместа е мека и непринудена котка, което го прави отличен семеен спътник. Тя се радва на обич, но не е типа обсебващи вниманието котки които сякаш крещят „аз, аз, аз“. Очаквайте малката пухкава топка да Ви следва из къщата през деня, като се установява наблизо, където и да спрете.

Пълна с британска сдържаност, късокосместата порода има тих глас и е неизискваща компания. Тя не изисква да седи в скята Ви, въпреки че обича да седи до Вас. Като едра котка, тя не обича да я носят наоколо.

Това е порода с умерено ниво на активност. Това е енергичен домашен любимец, най-вече когато е малко коте, но обикновено започва да се успокоява, когато навърши една годинка. По-зрелите британски късокосмести екземпляри обикновено обичат да се излежават на дивана. Когато тичат през къщата, обаче, те могат да звучат като стадо слонове.

Британските късокосмести котки са рядко разрушителни; маниерите им са по-скоро на възпитана гувернантка, а не на футболен хулиган. Те приемат гости уверено в дома си.

Здраве и грижи

Както породистите котки, така и котките от смесени породи имат различна честота на здравословни проблеми, които могат да имат генетичен характер. Проблемите, които са наблюдавани при късокосместите британки, са гингивит и хипертрофична кардиомиопатия. Британската късокосместа по принцип е здрава котка, но той е склонна и към хемофилия В, наследствено нарушение на кървенето. Разработен е ДНК тест, който позволява на животновъдите да идентифицират носителите на хемофилия В или засегнатите котки. Ето защо препоръчваме да не купувайте коте, чиито родители не са тествани за тези заболявания и не купувайте от животновъд, който не предоставя писмен здравен сертификат. 

Добра идея е да пазите британските късокосмести котки само на закрито, за да ги предпазите от болести, разпространявани от други котки, нападения от кучета, както и от други опасности, пред които са изправени котките, които излизат на открито, като например удари от кола. Британските късокосмести любимци, които излизат на открито, също рискуват да бъдат откраднати от някой, който би искал да има толкова красива котка, без да плаща за това.

Хранене

Всяка котка е уникална сама по себе си, но що се отнася до храната, има и своите предпочитания и нужди. Котките са месоядни и в храната им трябва да има 41 различни и специфични хранителни вещества. Делът на тези хранителни вещества ще варира в зависимост от възрастта, начина на живот и общото здравословно състояние. Затова не е учудващо, че растящото, енергично котенце има нужда от различен баланс от вещества в своя хранителен режим, отколкото по-неактивните възрастни екземпляри. Трябва да имате предвид и това, че с правилното количество храна се поддържа 'идеално телесно тегло' в съответствие с насоките за хранене и индивидуалните предпочитания за храни тип супа или сухи храни.

Британската късокосместа е дебела, мускулеста котка, така че храненето й трябва да бъде внимателно контролирано. Въпреки тежките й кости и мускулатура, искате да сте сигурни, че тя поддържа подходящо тегло и не излиза от добрата си кондиция. Затова тя трябва да се упражнява адекватно. Може да е необходима интерактивна игра, за да се поддържа породата в добра форма. Британките ще играят, когато искат да играят и ще намерят играчка или ще създадат такава от всичко, което намерят, ако играчка за котка не е на разположение.

Грууминг

Плюшеното палто на британската късокосместа порода е лесно да се подстригва. Нужно е ежеседмично разресване или четкане, за да се премахнат мъртвите косми и да се разпределят кожните масла. Ще трябва да къпете котката си по-често през пролетта и есента, когато сменя козината си и е в подготовка за растеж на новата. Ако Вашата британка е с по-дълга козина, ще трябва да я решите ежедневно, за да предотвратите или премахнете всякакви заплитания.

Останалото се състои в основни грижи. Скъсявайте ноктите при нужда, обикновено веднъж седмично. Проверявайте ушите всяка седмица за зачервяване или лоша миризма, които може да означават инфекция. Ако ушите изглеждат мръсни, изтрийте ги с памучен тампон, навлажнен с нежно почистващо средство, препоръчано от Вашия ветеринарен лекар. Мийте зъбите на котката често с одобрена от ветеринар паста за домашни любимци за добро цялостно здраве и свеж дъх. Започнете четкането, реженето на ноктите и миенето на зъбите от по-рано, за да може Вашето малко коте да приеме тези дейности.

Подходяща ли е за Вас тази порода?

Определено британските късокосмести котки са наши приятели спътници, а не котки, които обожават да ги гушкате. Тези спокойни котки се установяват добре в семейния живот. Те са относително големи котки, които предпочитат да седят до хората си, вместо да лежат в скута им.

Тази меко възпитана котка е подходяща за живот със семейства с деца и кучета, които са приятелски настроени към котки. Британката обича вниманието, което получава от деца, които се отнасят с нея учтиво и с уважение, и прощава бързо на несръчните малки пакостници. Наблюдавайте малките деца и им показвайте как да галят котката приятно. Вместо да държите или носите котката, накарайте ги да седнат на пода и да я погалят. Други котки в обсега й няма да нарушат равновесието на британската косокосместа. Но за най-добри резултати винаги представяйте и запознавайте всички домашни любимци, дори други котки, бавно и в контролирана обстановка.

Сравнение на продукти
Нашият онлайн магазин използва така наречените „Бисквитки“ Научете повече за нашата политика за поверителност и нашата политика за Бисквитки